Χθες βράδυ πληροφορηθήκαμε πως στις 7.2.2023 στις 23.25 την νύχτα ανέβηκε σε διαβούλευση από το Υπουργείο Εσωτερικών σχέδιο νόμου στο οποίο συμπεριλαμβάνονται τροποποιήσεις που αφορούν και τα άρθρα του ν 4830/2021 για την προστασία των ζώων συντροφιάς αλλά και όλων των άλλων ειδών ζώων. http://www.opengov.gr/ypes/?p=8614
Τα σχόλια του Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ιπποειδών, ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ:
ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ
Άρθρο 47
Ο καινοτόμος νόμος που ψηφίστηκε το 2021 και δεν εφαρμόζεται το 2023, έχει αποδείξει στην πράξη πως δεν αφορά όλα τα ζώα. Οφείλετε να προωθήσετε άμεσα όλες τις αλλαγές που είναι απαραίτητες ώστε να λειτουργήσει για την προστασία όλων των ζώων. Για το Εργαστήριο Φύλαξης και Ανάλυσης Γενετικού Υλικού Ζώων Συντροφιάς (ΕΦΑΓΥΖΣ) το οποίο όπως έχει ανακοινωθεί θα λάβει εφάπαξ επιχορήγηση από́ τον κρατικό́ προϋπολογισμό́ 2.000.000€, υπάρχουν επιστημονικές μελέτες για το τι πραγματικά μπορεί ή δεν μπορεί να προσφέρει και δεν θα σας κουράσουμε. Σύμφωνα με μελέτες μόνο ενδείξεις και όχι τελικό αποτέλεσμα μπορεί να δώσει ένα μόνο δείγμα DNA, σας έχουμε καταθέσει σχετικό υλικό.
Ως σωματείο έχουμε συμμετάσχει σε κάθε διαβούλευση.
Θερμή παράκληση όταν φέρνετε διαβούλευση της οποίας τα άρθρα 47 έως 51 αφορούν τα ζώα συντροφιάς με ώρα έναρξη στις 23.25, αυτό να ανακοινώνεται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης των αρμόδιων φορέων. Ο σεβασμός στους εθελοντές που δεν έχουν πρόσβαση στα φιλοκυβερνητικά κέντρα ελέγχου είναι απαραίτητος και υποχρέωση όλων.
Άρθρο 48
Διευκρινίστε και αναφέρετε τα δημοτικά καταφύγια που έχετε δημιουργήσει για τα ιπποειδή αφού το άρθρο αναφέρεται σε όλα τα είδη των ζώων. Το σωματείο μας έχει ήδη καταθέσει πρωτόκολλο διαχείρισης των ανεπιτήρητων ιπποειδών.
Επίσης:
στο προηγούμενο άρθρο 22 του ν 4830/2021, Διοργάνωση εκθέσεων με ζώα συντροφιάς, και με γνώμονα ότι εφαρμόζεται από 20.10.2022 η Κοινοτική νομοθεσία καταγραφής και αναγνώρισης των ιπποειδών τα οποία ανήκουν και στην κατηγορία των ζώων συντροφιάς, όπως συμπληρωθεί η κατηγορία των ιπποειδών στην παράγραφο 3 όπου θα πρέπει να φέρουν διαβατήριο ή έγγραφο της ηλεκτρονικής τους σήμανσης στις εκθέσεις. Οι εκθέσεις δεν υπάγονται στις εξαιρέσεις των αθλητικών δραστηριοτήτων, αλλά ακόμα και αν πραγματοποιούνται στα πλαίσια αθλητικής δραστηριότητας δεν μπορεί να μην φέρουν τα διαβατήρια των ζώων που χρησιμοποιούν.
Στο άρθρο 23 του ν 4830/2021 δεν διευκρινίζετε πως προστατεύονται τα ιπποειδή που χρησιμοποιούνται σε κινηματογραφικές ταινίες, σήριαλ, διαφημίσεις μη εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Με αποτέλεσμα στα τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα να εργάζονται ατέλειωτες ώρες και να χρησιμοποιούνται ακόμη και ως ράγες για να τοποθετούν επάνω τους τις κινηματογραφικές μηχανές. Η αρμόδια αρχή ελέγχου και χορήγησης άδειας, δηλαδή ο Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να ελέγξει τα ωράρια εργασίας και την ευζωία των ζώων. Μόνο ο νομοθέτης μπορεί να τα ορίσει για να τα ελέγξει η αρμόδια ελεγκτική αρχή.
Άρθρο 49
Διευκρινίστε σε ποια ζώα συντροφιάς αναφέρεστε στο συγκεκριμένο άρθρο
Άρθρο 50
Μια ακόμα τροποποίηση που θα βαρύνει έναν νόμο ήδη δυσλειτουργικό και γραφειοκρατικό.
Επίσης, στην παράγραφο (ζ) αναφέρεται ένα (1) πρόσωπο εγνωσμένου κύρους, το οποίο επιλέγεται από τον Υπουργό Εσωτερικών: παρακαλούμε διευκρινίστε τα κριτήρια που αποδίδουν σε ένα πρόσωπο το εγνωσμένο κύρος ώστε να προχωρά ο εκάστοτε Υπουργός Εσωτερικών στην επιλογή του.
Η επιλογή αυτών των θέσεων όπως και του Γενικού Γραμματέα για την προστασία των ζώων και των βοηθών του, σε ένα κράτος με Δημοκρατικό Πολίτευμα απαγορεύεται να εκφράζει προσωπικές επιλογές και απευθείας αναθέσεις. Γιατί τότε δεν είναι Δημοκρατία.
Άρθρο 51
Ακόμα μια νέα παράταση για την λειτουργία του Υπομητρώου Φιλοζωικών Σωματείων και Οργανώσεων του ΕΜΖΣ, μια νέα ημερομηνία που διευκολύνει το ήδη υπάρχον χάος.
Comments