Τα έκτακτα καιρικά φαινόμενα βρίσκουν για ακόμα μια φορά τα ιπποειδή στην χώρα μας εκτεθειμένα χωρίς καμία προστασία, ούτε καν καταγραφή τους.
Οι «ιδιοκτήτες» τους φωνάζουν πως δεν χρειάζονται πρόσβαση σε σκέπαστρο, νερό και φαγητό. Όπως το έρημο άλογο της φωτογραφίας κάπου στον Ασπρόπυργο ανάμεσα σε μπάζα, καθόλου βοσκή και κάπου στο βάθος κάποια υπολείμματα δένδρων για να προφυλαχθεί. Δεμένο μόνιμα χωρίς να μπορεί να αντιδράσει σε περίπτωση επίθεσης από αγέλη άλλων ζώων.
Σύμφωνα με τον νέο νόμο 4830/2021 τα ιπποειδή δεν ανήκουν στην κατηγορία των ζώων συντροφιάς, άρα οι πεφωτισμένοι Δήμοι δεν έχουν ευθύνη. Επίσης δεν ορίζονται οι κανόνες ευζωίας παρά μόνο αν διασφαλίζουν τις αρχές των πέντε ελευθεριών. Ο κόσμος όλος υιοθετεί το μοντέλο της θετικής ευζωίας αλλά ο νομοθέτης ταξίδεψε πίσω στον χρόνο και υιοθετεί μοντέλο που δεν δίνει ορισμούς ευζωίας.
Επικοινωνείς με αστυνομία και η απάντηση είναι, αν φυσικά υπάρχει διαθέσιμο περιπολικό να πάει στην περιοχή, «δεν κατέστη δυνατός ο εντοπισμός του ζώου». Λογικό αφού στο τμήμα υπηρετεί συγγενικό πρόσωπο, ενώ καταγραφή ιπποειδών δεν έχουν ούτε οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Επικοινωνείς με Εισαγγελέα και αν πειστεί θα δώσει προσωρινή αφαίρεση, σαν να φοβάται την οριστική. Πρέπει να βρεις κατάλληλο φορτηγό το οποίο στην πιο καλή εκδοχή θα ζητήσει 150€ για την μεταφορά, να επωμιστείς φαγητό, εξετάσεις αίματος, εξονυχισμό, καθημερινή φροντίδα από εθελοντές αφού χρήματα για μόνιμο άνθρωπο δεν υπάρχουν.
Στην συνέχεια περιμένεις να οριστεί δικάσιμος, αναβολές, έξοδα δικηγόρου και παράσταση πολιτικής αγωγής και να δοθεί το ζώο στο σωματείο με οριστική αφαίρεση.
Κάποια στιγμή όταν το ιπποειδές είναι κατάλληλο για υιοθεσία θα χτυπήσει το τηλέφωνο αλλά θα θέλουν ένα άλογο υγιές, ήρεμο, κατάλληλο για παιδιά, για άμαξα, για σούζες, συμμετοχή σε ιπποδρομίες κλπ.
Στο μεταξύ στο Ελλαδιστάν, τα ιπποειδή όπως το άλογο στην φωτογραφία, θα στέκονται δεμένα κάτω από τις καταιγίδες, τις βροχές και τους καύσωνες περιμένοντας να πουληθούν ή να πεθάνουν.
Comments