Ενημέρωση για τις ενέργειες του σωματείου ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ ώστε να υπάρξει θεσμικό πλαίσιο και νομοθεσία για την προστασία των ιπποειδών. Όπως θα αντιληφθείτε, αφού διαβάσετε το κείμενο, με αυτές τις ενέργειες χορηγία θα δούμε μόνο στην Δευτέρα Παρουσία, για αυτό σας παρακαλούμε να μην μας ξεχνάτε όταν ενισχύετε σωματεία.
Αθήνα, 29/1/2020 Από τις αρμόδιες αρχές στις οποίες απευθύναμε γραπτώς ερώτημα για ποιο λόγο το ΥΠΑΑΤ και η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος, αφού διατηρούν κωδικό στην πλατφόρμα αναγνώρισης ιπποειδών (UELN, UNIVERSAL EQUINE LIFE NUMBER) γιατί δεν καταγράφονται τα ιπποειδή και δεν έχουν ενσωματωθεί οι κοινοτικοί κανονισμοί, υπήρξε ελάχιστο ενδιαφέρον. Η μια υπηρεσία απευθύνεται στην άλλη.
Χαρακτηριστικό είναι πως η Φίλιππος Ένωση Ελλάδος αρμόδια σύμφωνα με τον νόμο για την ευζωία των ιπποειδών αφού αποσυρθούν από την ενεργό δράση, δεν γνωρίζει ούτε που βρίσκονται από την στιγμή που περνούν την πόρτα εξόδου του ιπποδρόμου.
Οι Ιπποδρομίες ΑΕ ή Μαρκόπουλο park ή όποιο άλλο όνομα χρησιμοποιούν, και αναρμόδιες δηλώνουν, αλλά όπως και η πλειοψηφία των ιδιοκτητών, δεν ενδιαφέρονται στην πράξη για το τι απογίνονται αυτά τα ζώα όταν πλέον δεν τα χρειάζονται. Ελάχιστες οι εξαιρέσεις. Ακριβώς τα ίδια ισχύουν για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για να γίνει αντιληπτό: η καταγραφή δεν συμφέρει τους εμπόρους από όπου και αν προέρχονται για αυτό υπάρχει θεσμική κάλυψη και καθυστέρηση εδώ και δεκαετίες ώστε να λυθεί το πρόβλημα.
Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο με την συνδρομή του Intergroup on the welfare and conservation of animals κατατίθεται τις επόμενες ημέρες νέα γραπτή ερώτηση στην αρμόδια επίτροπο (για την οποία θα υπάρξει ειδική αναφορά) ενώ παράλληλα αναμένονται απαντήσεις από την επιτροπή για την γραπτή καταγγελία και αναφορά κατά του ΥΠΑΑΤ που έχουμε ήδη καταθέσει.
Στο ΥΠΑΑΤ έχουμε καταθέσει από το 2015 πολλές φορές προτάσεις για την δημιουργία θεσμικού και ελεγκτικού πλαισίου για την προστασία των ιπποειδών.
Αθήνα 2/12/2019
Με επιστολή μας προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και την Φίλιππο Ένωση Ελλάδος μέσω του φορέα που την εποπτεύει, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού ρωτούμε γιατί εφόσον διατηρούν κωδικό εγγραφής στο σύστημα παγκόσμιου ισόβιου αριθμού ιπποειδούς (UELN) δεν υπάρχει καταγραφή και αναγνώριση ιπποειδών από το ΥΠΑΑΤ ενώ η ΦΕΕ, ως αναγνωρισμένη ένωση, δεν ενημερώνει την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος μετά την αναχώρηση των δρομώνων ίππων.
Οι ελλείψεις αυτές οδηγούν σε κακοποίηση και εγκατάλειψη ιπποειδών στην χώρα μας.
Το σύστημα του παγκόσμιου ισόβιου αριθμού ιπποειδούς (Universal Equine Life Number) έχει συμφωνηθεί παγκοσμίως μεταξύ των σημαντικότερων οργανώσεων εκτροφής ίππων και ιππικών οργανώσεων και ορίζεται από τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό 2015/262 ως η βάση δεδομένων με την οποία θα πρέπει να επικοινωνεί η κάθε κρατική βάση δεδομένων.
コメント