top of page
Εικόνα συγγραφέαIppothesis

ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΟΙΜΩΔΗ ΑΝΑΙΜΙΑ ΤΩΝ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ – Equine Infectious Anemia

Ανάρτηση κοινοποίηση από Horses Karytaina – Stephanie Antoniou


Πολύ σημαντικό, διαβάστε όσοι έχετε άλογα

Παρακαλώ να διαβαστεί αποκλειστικά από την ελληνική ιππική κοινότητα :


3 από τα άλογα μου βρέθηκαν θετικά στον ιό της Λοιμώδους Αναιμίας τον περασμένο Δεκέμβριο, έπειτα από ιχνηλάτιση του χώρου μου όταν τον Νοέμβριο είχαμε άλογο με οξύ συμπτώματα του ιού αυτού. Δεκέμβριο-Ιανουάριο έπρεπε να πάρουμε αποφάσεις δύσκολες οι οποίες αφορούσαν προσωπικότητες.....


Θέλω να ευχαριστήσω την άμεση ανταπόκριση των ιππίατρων από Αθήνα - τον περιφερειακό κρατικό κτηνίατρο όπως επίσης και τον τοπικό κτηνίατρο για την τήρηση των πρωτοκόλλων σε τέτοιες περιπτώσεις.


Μας στοίχισε πάρα πολύ όλο αυτό οικογενειακώς, ψυχολογικώς όπως επίσης και την νεουφιστάμενη επιχείρηση μου. Αυτή η ανάρτηση έχει σκοπό την απόλυτη ενημέρωση αλλά και προστασία των ιδιοκτητών - αλόγων από τον ιό αυτό. Είμαι σίγουρη ότι αρκετοί δεν γνωρίζετε. Το κράτος όμως και οι ιππιατροι είναι πολύ καλά ενημερωμένοι ......


Εάν δεν σας έχει ενημερώσει ποτέ κανένας για αυτό τον ιό, διαβάστε προσεκτικά παρακάτω :

Η λοιμώδης αναιμία των ιπποειδών () είναι μια ιογενής ασθένεια που επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του αλόγου. Ο ιός αναπαράγεται στα αιμοσφαίρια του αλόγου και κυκλοφορεί σε όλο το σώμα. Το ανοσοποιητικό σύστημα του αλόγου παράγει αντισώματα, τα οποία επιτίθενται και καταστρέφουν τα συστατικά των κυττάρων του αίματος του. Το αποτέλεσμα είναι αναιμία και φλεγμονή που καταστρέφει τα όργανα. Τα κλινικά συμπτώματα της ΕΙΑ είναι ποικίλα και περιλαμβάνουν πυρετό, ανορεξία, κατάθλιψη, πρήξιμο της κάτω πλευράς της κοιλιάς και των ποδιών, μυϊκή αδυναμία και εξάντληση, ίκτερο των βλεννογόνων και στειρότητα. Η EIA μπορεί να αφήσει ένα άλογο ευάλωτο σε άλλες δυνητικά θανατηφόρες ασθένειες.


Η λοιμώδης αναιμία των ιπποειδών δεν ενέχει κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία.(τουλάχιστον μέχρι στιγμής).

Η EIA είναι μια αναφερόμενη ασθένεια σύμφωνα με το ελληνικό προεδρικό διάταγμα για τα λοιμώδη νοσήματα και τους κανονισμούς για την υγεία των ζώων. Αυτό σημαίνει ότι όλες οι ύποπτες περιπτώσεις πρέπει να αναφέρονται στο Υπουργείο για την άμεση ιχνηλάτιση και αντιμετώπιση. Η εντολή είναι η άμεση απομάκρυνση των φορέων από τα υγιής, να παραμένουν εφ’ορου ζωής σε καραντίνα σε συνθήκες όπως λέει ο νόμος η αλλιώς ευθανασία......


Φάσεις Λοιμώδους Αναιμίας Ιπποειδών (ΕΙΑ)

Η λοιμώδης αναιμία των ιπποειδών (ΕΙΑ) έχει τρεις φάσεις:

Οξεία - κατά τη διάρκεια αυτής της φάσης ο ιός είναι ενεργός, πολλαπλασιάζεται και βλάπτει το ανοσοποιητικό σύστημα. Το άλογο με οξεία ασθένεια έχει μεγάλες συγκεντρώσεις του ιού στο αίμα του. Λίγα άλογα αντιμετωπίζουν την οξεία φάση, τα περισσότερα πεθαίνουν.

Χρόνια - το ζώο έχει υψηλές συγκεντρώσεις του ιού στο αίμα του και ήπια συμπτώματα τα οποία πάνε και έρχονται γενικά όσο ζει.

Α συμπωματικός φορέας- το άλογο μεταφέρει τον ιό αλλά δεν εμφανίζει εμφανή σημάδια ασθένειας.

Αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχει θεραπεία για ένα άλογο που έχει προσβληθεί από ΕΙΑ. Επίσης, δεν υπάρχει διαθέσιμο εμβόλιο για την προστασία ενός αλόγου από τον ιό EIA.

Μετάδοση Λοιμώδους Αναιμίας Ιπποειδών (ΕΙΑ):

Η λοιμώδης αναιμία των ιπποειδών (ΕΙΑ) είναι μια ασθένεια που μεταδίδεται με το αίμα που μεταδίδεται κυρίως μέσω της φυσικής διατροφής μεγάλων εντόμων που δαγκώνουν, κυρίως αλογόμυγες .

Η μετάδοση μπορεί επίσης να συμβεί μέσω της επαναχρησιμοποίησης μολυσμένων βελονιών και χειρουργικών και οδοντιατρικών εργαλείων.


Είναι σημαντικό να θυμόμαστε την απειλή που αποτελεί για ολόκληρη την ιππική κοινότητα ένα μολυσμένο άλογο με ΕΙΑ. Αυτό, μαζί με καλές πρακτικές διαχείρισης, θα βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτής της ασθένειας. Όλα τα ιπποειδή (άλογα - γαϊδούρια - μουλάρια - ζέβρες) μολυσμένα με τον ιό ΕΙΑ παραμένουν φορείς δια βίου.


(Για όσους θέλουν κάντε έρευνα με τίτλο: equine infectious anemia - λοιμώδης αναιμία ιπποειδών)

Ο ιός αυτός δεν μεταδίδεται όπως με τον Νείλο. Πρέπει να είναι ενεργός(φορέας) για ένα καλό διάστημα σε έναν χώρο όπου βρίσκονται άλογα. Έτσι λοιπόν έγινε και στο χώρο μου, έφερα έναν φορέα εν αγνοία μου. Έχει τελειώσει και η ιχνηλάτιση της περιοχής μας και στα υπόλοιπα ιπποειδή και είμαστε ευτυχώς "καθαροί".

Δεν το ήξερα ότι στον ελλαδικό χώρο υπάρχει αυτός ο ιός. Δεν με είχε ενημερώσει κανείς. Μη σου τύχει λένε. Βασικά δεν πιστεύω στην τύχη. Την τύχη την φτιάχνουμε εμείς. Μακάρι να το ήξερα γιατί πολύ απλά για κάθε άλογο που θα ερχόταν θα πέρναγε από εξέταση λοιμώδης αναιμίας (30 ευρώ κοστίζει) . Έπρεπε να το μάθω με τον σκληρό τρόπο και πλέον το καταστατικό εισαγωγής αλόγων στο χώρο μας άλλαξε και εκτός από τα δεδομένα, δεδομένο πλέον θα είναι και αυτό.


Πάμε τώρα στην ουσία :

-Γιατί σε άλλες χώρες έχουν αυστηρό πρωτόκολλο ιχνηλάτισης του ιού αυτού και η Ελλάδα όχι;

-Στις περισσότερες χώρες είναι δεδομένο πως για να πουληθεί ένα άλογο πρέπει να έχει αρνητικό EIA, εδώ τι κάνουμε; Άρα με απλά λόγια ένα φριζιαν 10.000 ευρώ μπορεί να είναι φορέας, αφού ο ιός αυτός μπορεί να είναι και α συμπτωματικός και το άλογο να δείχνει κλινικά τέλεια! Αλλά είναι κίνδυνος για τα υπόλοιπα ιπποειδή!

-Στους ομίλους ελέγχεται τα άλογα σας για EIA?

-Στις άλλες χώρες για να περάσουν άλογα τα σύνορα πρέπει να έχουν αρνητικό EIA, εδώ άραγε ελέγχονται οι έμποροι και οι ιδιώτες που φέρνουν άλογα Ελλάδα χωρίς αυτό το τεστ; (καλά τι να πούμε τώρα και γι’ αυτά που μπαίνουν χωρίς έγραφα......)

-Σε άλλες χώρες ακόμα και στις εσωτερικές μετακινήσεις με τρέιλερ φορτηγά κτλ ελέγχεται εάν έχουν τεστ. Εδώ τι κάνουμε;

-Το ελληνικό κράτος διαθέτει διαγνωστικά για την ιχνηλάτιση αυτού του ιού με 2 μάλιστα τρόπους (elisa test και agid). Αφού τα έχουμε, γιατί δεν τα χρησιμοποιούμε? Παρά μόνο σε μια δήλωση του ιού αυτού;

-Οι ιππιατροι γνωρίζουν, και μάλιστα έρχονται αντιμέτωποι με τον ιό αυτό, γιατί δεν υποχρεωνουν το κράτος να κάνει κάτι γιαυτό;

-Άραγε δηλώνονται όλες οι περιπτώσεις; Οι κάποιοι το κουκουλώνουν γιατί φοβούνται; Αυτή είναι η προστασία της ιππικής κοινότητας;

-Το κράτος γιατί δεν βγάζει κονδύλια ιχνηλάτισης όπως με τον Νείλο? Επειδή δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο, οπότε χεστήκαμε;

-Το 2004 η Χαλκίδα είχε μπει καραντίνα λόγω λοιμώδους αναιμίας ιπποειδών, από τότε μέχρι τώρα πόσες περιπτώσεις άραγε έχουν καταγραφεί; Και πόσες άραγε κουκουλωθήκαν;.......

-Πεθαίνουν άλογα-γαϊδούρια - μουλάρια παρατημένα στα χωράφια........... Μήπως από λοιμώδης αναιμία; Λέω τώρα........


Συνιστώ λοιπόν, να κάνετε ένα τεστ στα άλογα σας, μιλήστε με τον Ιππιατρο σας, μην περιμένετε το σύμπτωμα για να δράσετε, μην πάθετε ότι έπαθα εγώ...


ΕΙΔΙΚΑ φιλοζωικές που σώζουν άλογα διαφόρων περιπτώσεων συνιστώ να ελέγχονται τακτικά..... Και να υπάρχει πάντα χώρος καραντίνας μέχρι να εξακριβωθεί ότι ένα άλογο μπορεί από όλες τις πλευρές να ενταχθεί στις εγκαταστάσεις η στο κοπάδι.

Πρέπει να αρχίσει άμεσα η καταγραφή ιπποειδών στην Ελλάδα..... Είμαστε τραγικά πίσω σε πολλά...

Αν θέλετε να κάνετε κάτι ουσιαστικό.... Κάντε ελεύθερα copy paste η πάρτε αύριο κιόλας τον ιππιατρο σας και ενημερωθείτε!

(Μην με πυροβολήσετε με ερωτήσεις σε μνμ ούτε τηλ ... Περιμένω με το καλό να γεννηθεί ο γιος μου να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος της ζωής μου και μια νέα καθαρή και δυνατή αρχή στο κτήμα μου. Σας έκανα μια πλήρης ενημέρωση τώρα που ένιωσα έτοιμη και από εκεί και πέρα πράξτε υπεύθυνα).

Όπως λέει και ένας φίλος μου......Εύχομαι Covid free και EIA free.

Ευχαριστώ για το χρόνο σας και φυλαχτείτε......

.. (Δίας - Μπαρμπαρι - Βότκα... 😢)


πηγές για να ενημερωθείτε στα αγγλικά

https://cvm.ncsu.edu/equine-infectious-anemia-facts/



290 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page