Φροντίδα ιπποειδών τον χειμώνα

05/01/19

Φροντίδα ιπποειδών τον χειμώνα

equidae in winter

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικρατούν στην χώρα μας έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον απλών πολιτών για το φαινόμενο των ιπποειδών που ζουν μόνιμα δεμένα χωρίς καμία προφύλαξη.
Σύμφωνα με τους Νόμους 1197/81 και 4039/12 οι κανόνες ευζωίας αφορούν όλα τα ζώα. Σύμφωνα λοιπόν με την Νομοθεσία θα πρέπει τα ιπποειδή να προστατεύονται από το κρύο και τις ιδιαίτερα χαμηλές θερμοκρασίες είτε με την ύπαρξη σταβλικών εγκαταστάσεων, είτε με υπόστεγο ή φυσική προστασία από μεγάλα δένδρα.

Το να είναι μόνιμα δεμένα, ακόμα και με σκοινί που τους επιτρέπει την φυσική κίνηση, αν δεν μπορούν να προστατευθούν αυτό αποτελεί κακοποίηση.
Για να μπορέσουν να αντέξουν τις χαμηλές θερμοκρασίες θα πρέπει να σιτίζονται επαρκώς ώστε να έχουν ενέργεια. Τα ιπποειδή που ψάχνουν ανάμεσα σε πέτρες, σκόνη και λάσπες να βρουν ικανοποιητική βοσκή δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε αυτές τις θερμοκρασίες. Αν δεν έχουν μακρύ τρίχωμα θα πρέπει να φορούν κουβέρτα. Θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί για τέτανο και γρίπη και να καθαρίζονται οι οπλές ώστε να απομακρύνονται πέτρες και λάσπη.

Η φωτογραφία είναι από μία από τις μεγαλύτερες φάρμες εκτροφής στην Δανία όπου τα ιπποειδή χαίρονται να βγαίνουν και να τρέχουν στο χιόνι όπως φαίνεται από τις ράχες τους που είναι χιονισμένες. Όμως, οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να μπουν σε προστατευμένο περιβάλλον για να φάνε και να κοιμηθούν, στρωμένο με καθαρό άχυρο και πάντα διαθέσιμους κουβάδες με νερό.

Όταν διαπιστώνετε μόνιμο δέσιμο ιπποειδών χωρίς προστασία από τις καιρικές συνθήκες, χωρίς φροντίδα και τροφή, πρέπει να δίνετε όλα τα στοιχεία που έχετε και αποδεικνύουν την συγκεκριμένη κατάσταση είτε σε φιλοζωικά σωματεία είτε στην αστυνομία. Να γνωρίζετε πως οι περιπτώσεις κακοποίησης ιπποειδών είναι από τις πιο περίπλοκες γιατί η Ελλάδα δεν εφαρμόζει σχεδόν καμία από τις κοινοτικές νομοθεσίες και κανονισμούς όπως είναι υποχρεωμένη. Έτσι, το 2019 στην χώρα μας δεν υπάρχει ακόμα σήμανση και ηλεκτρονική βάση δεδομένων για τα ιπποειδή εξυπηρετώντας τις χρόνιες πελατειακές σχέσεις των εμπόρων με όσους τους εξυπηρετούν.

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eikastiko