ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

01/08/18

ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΙΠΠΟΕΙΔΩΝ ΣΤΗΝ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

taxi mule
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις όσον αφορά την κακοποίηση ζώων και ακτιβιστικών ομάδων στην Σαντορίνη τις ημέρες 27/28/29 Ιουλίου 2018, θέλουμε να ενημερώσουμε τους φίλους του συλλόγου τα εξής:
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ιπποειδών ΙΠΠΟΘΕΣΙΣ, δεν συμμετείχε ούτε γνώριζε για την συνάντηση με τον Δήμαρχο Θήρας και τα φιλοζωικά σωματεία την Παρασκευή 20 Ιουλίου. Η ενημέρωση που έχουμε για τις όποιες εξελίξεις, λαμβάνεται μόνο μέσα από Δελτία Τύπου και αναρτήσεις όσων συμμετείχαν.
Στις εκδηλώσεις των ακτιβιστών επιλέξαμε λόγω του ότι στην τράπεζα έχουμε μόνο 24.80€ έσοδα και περίπου 300 έως 500€ μηνιαία έξοδα, για οικονομικούς και μόνο λόγους, να μην πάμε στην Σαντορίνη. Με δήλωση μας στηρίξαμε τους ακτιβιστές αφού αρχικά εκείνοι ήταν οι διοργανωτές.
Με πρωτοβουλία της Γαϊδουροχώρας, το Ελληνικό Κέντρο για το γαϊδούρι, συμμετείχαμε το Σάββατο 28 Ιουλίου σε μια από κοινού δράση συλλόγων για την προστασία των ιπποειδών, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια (συμμετέχοντας στα έξοδα εκτύπωσης των φυλλαδίων) για την κακοποίηση των ιπποειδών στην Σαντορίνη.
Ως σύλλογος που ασχολείται με την προστασία και περίθαλψη των ιπποειδών και έχει ενεργά απαιτήσει από τις αρμόδιες αρχές (ερώτημα στο Ελληνικό και Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ψήφισμα, κατάθεση προτάσεων από το 2016 στο ΥΠΑΑΤ), Νομοθετικό και Ελεγκτικό πλαίσιο καθώς και την εφαρμογή ενός κώδικα ορθής πρακτικής που να περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες των ιπποειδών, με αφορμή το Δελτίο Τύπου του Δημάρχου Σαντορίνης κ. Ζώρζου έχουμε κάθε δικαίωμα να εκφράσουμε τις απόψεις μας και να δηλώσουμε πως το δικό μας σωματείο δεν είναι ικανοποιημένο από τις εξελίξεις για τους εξής λόγους:
Αν και αναφέρθηκε πως ο Δήμος Θήρας δεν έχει συναντήσει ξανά φιλοζωικό σωματείο αυτό είναι ένα μεγάλο ψέμα. Στο παρελθόν αυτό έχει συμβεί και το αποτέλεσμα ήταν να μην τηρηθεί καμία από τις υποσχέσεις που είχαν δοθεί.
Το Donkey Sanctuary επισκέπτεται το νησί 3 με 4 φορές τον χρόνο προσπαθώντας να σταματήσει την κακοποίηση των ιπποειδών.
Από το 2003 στο νησί έχουν αναλάβει σημαντικές δράσεις, οργανώσεις εσωτερικού και εξωτερικού, τοποθετώντας σκέπαστρα τα οποία κανείς από τις αρμόδιες αρχές δεν φρόντισε να συντηρήσει, ενώ τα ιπποειδή οι ιδιοκτήτες τους επιλέγουν να μην τα οδηγούν κάτω από τον ίσκιο τις ατέλειωτες ώρες της αναμονής.
Κτηνιατρική υποστήριξη από εξειδικευμένους ιππίατρους μέσω οργάνωσης που εφαρμόζει προγράμματα ιπποειδών, την Animal Action – GAWF με ένα επιτελείο από τους καλύτερους επαγγελματίες φρόντιζε τα ιποειδή και τα προγράμματα αυτά χορηγούνται από δωρεές του εξωτερικού.
Σήμερα οι επαγγελματίες που επισκέπτονται το νησί φροντίζοντουν τα ιπποειδή του καταφυγίου.
Ο Δήμαρχος Σαντορίνης, σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του μέσω τηλεοπτικής εκπομπής, δήλωσε πως έχει δημιουργήσει στο νησί γηροκομείο ιπποειδών. Η αλήθεια είναι πως η περίθαλψη των ιπποειδών συντηρείται με δωρεές του εξωτερικού από το τοπικό σωματείο χωρίς την βοήθεια του Δήμου.
Το 2008 ο τότε Δήμαρχος για να έρθει σε επαφή με οργανώσεις του εξωτερικού και να βρει χορηγίες δημιούργησε έναν χώρο για τον οποίο ευθύς αμέσως μετά την επίσκεψη των χορηγών αδιαφόρησε. Άφησε τον χώρο σε φιλοζωικό σωματείο με ελάχιστη έως μηδαμινή βοήθεια, ενώ κάποια στιγμή το 2014, Πρόεδρος Δημοτικού Διαμερίσματος απέκλεισε το καταφύγιο ζώων, όπου γηροκομούνται και ιπποειδή, σε μια προσπάθεια να το κλείσει για πάντα.
Ο σημερινός Δήμαρχος δεν έχει διαθέσει ούτε έναν άνθρωπο για βοήθεια στην καθαριότητα από τον Οκτώβριο του 2017, ούτε κάποια άλλη βοήθεια παρά μόνο τα προγράμματα στειρώσεων των αδέσποτων.
Δήλωσε πως «θα προχωρήσει σε επικαιροποίηση της κανονιστικής που αφορά στα ιπποειδή ενώ ταυτόχρονα θα πραγματοποιηθεί πλήρης καταγραφή και τσιπάρισμα των ζώων αυτών, εφόσον, ως συζητήθηκε, θα υπάρξει χρηματοδότηση για τη δράση αυτή.»
Να ενημερώσουμε τον Δήμαρχο πως ο εκτελεστικός κανονισμός 2015/262 για την σήμανση και καταγραφή των ιπποειδών είναι άμεσα εφαρμόσιμος και ήδη έχει αργήσει κάποια χρόνια. Επίσης, να του εξηγήσουμε πως υπάρχουν προηγούμενες νομοθεσίες και κοινοτικές οδηγίες ενσωματωμένες στην εθνική νομοθεσία, που δεν έχει εφαρμόσει επίσης εδώ και πολλά χρόνια.
Ιδιοκτήτες και Δήμος είναι υποχρεωμένοι να τους τοποθετήσουν ηλεκτρονική σήμανση και κανένας δεν είναι υποχρεωμένος να τους πληρώσει για αυτό. Σε ένα νησί με εκατομμύρια επισκέπτες, άρα και αυξημένα έσοδα, είναι τουλάχιστον κοροϊδευτικό να ζητάνε χρήματα για να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους άνθρωποι που κερδίζουν εις βάρος των ζώων.
Όταν αγοράζονται από τους ιδιοκτήτες κάθε μήνα νέα ιπποειδή από γνωστούς ζωέμπορους (αν ο κύριος Δήμαρχος θέλει στοιχεία να του τα δώσουμε αλλιώς μπορεί να ρωτήσει στο Λιμεναρχείο αν τα έχουν καταγράψει γιατί δεν τα φέρνουν με ελικόπτερο) πώς γίνεται να μην έχουν χρήματα για να αγοράσουν ηλεκτρονική σήμανση για τα ζώα που τους δίνουν κέρδος;
Άλλωστε όπως οι ίδιοι δηλώνουν: τα γαϊδούρια και τα μουλάρια είναι για την δουλειά, τα άλογα για την μόστρα.
Αντιλαμβανόμαστε πως η ηλεκτρονική σήμανση δεν βολεύει τους ιδιοκτήτες σε περίπτωση ελέγχου. Γιατί με τον τρόπο αυτό το ίδιο ζώο δεν μπορεί να εμφανιστεί για έλεγχο από 2 ή 3 διαφορετικούς ιδιοκτήτες.
Και για αυτόν τον λόγο θα επικαλεστούν όποια δικαιολογία βρουν για να μην την εφαρμόσουν. Το κόστος ηλεκτρονικής σήμανσης είναι μία από αυτές.
Δεν ανακοίνωσε ελεγκτικές αρχές για όσα υποσχέθηκαν οι εκπρόσωποι των ημιονηγών, εκτός αν κλείνει το μάτι στις ήδη υπάρχουσες, οι οποίες εδώ και χρόνια εκμεταλλευόμενες τα κενά της νομοθεσίας παρουσιάζουν το φαινόμενο της περιορισμένης όρασης. Δεν μπορούν να διακρίνουν την ευζωία από την κακοποίηση.
Ζητά επίσης χρηματοδότηση για μηχάνημα υπερήχου. Έχουν συζητήσει με ιππίατρο τι μηχανήματα χρειάζονται για να καταλήξουν σε μηχάνημα υπερήχου και ποιο ακριβώς; Ποιος θα το χειρίζεται; Εκείνος που το έχει παστουρωμένο στο χωράφι χωρίς νερό και σκέπαστρο, το σέρνει πίσω από μηχανάκια και αγροτικά, το χτυπά αλύπητα και μετά ζητιανεύει χορηγίες για να αλλάξει συμπεριφορά;
Το άριστο κλίμα της συζήτησης έγινε κατά την διάρκεια των επεισοδίων; Δηλαδή του ξυλοδαρμού των ακτιβιστών;
Οι φωτογραφίες όσων έδειραν και μετά εξαφανίστηκαν, δηλαδή τους έκρυψαν, δεν έδειξαν γνωστά πρόσωπα στον Δήμαρχο και τις αστυνομικές αρχές; Κανείς δεν τους αναγνώρισε; Πολύ θα θέλαμε ο ίδιος ο Δήμαρχος ή ο εκπρόσωπος των ημιονηγών να καταθέσουν πρώτοι μήνυση εναντίον των νταήδων γιατί τον δικό τους τόπο προσβάλλουν οι ξυλοδαρμοί . Αλλά αν το κάνουν ψηφαλάκια χάνονται.
Όταν έγιναν έλεγχοι στους στάβλους υπήρχε κάποιος ανεξάρτητος ιππίατρος ή έστω κτηνίατρος με εμπειρία στα ιπποειδή; Στα ατέλειωτα ξερά οικόπεδα με παστουρωμένα ζώα πήγαν; Ποιος έκρινε την κατάσταση των ζώων; Τα υγιή ζώα τους έδειξαν; Τα ξεπαστούρωσαν και τα έφεραν;
Τελικά η απορία μας είναι η εξής: όλη αυτή η κινητοποίηση και η διαμαρτυρία, τα βίντεο κακοποίησης και τα ψηφίσματα είχαν ως αποτέλεσμα την υπόσχεση χρηματοδότησης του συγκεκριμένου Δήμου; Χρειάζεται ο Δήμαρχος την βοήθεια φιλοζωικών για να συγκινήσει και να φτάσει στους χρηματοδότες;

Leave a Reply

Η ηλ. διεύθυνσή σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

eikastiko